Anto Vukoje, načelnik ZA SVE, a ne samo za svoje!

Članak objavljen: 28.05.2013.

Izgradnja parkinga ispred nove Rimokatoličke Crkve

Anto Vukoje rođen je 05.08.1962. godine. Svakim danom pokazuje kako se može uspjeti, pa čak i ostvariti naočigled nemoguće, napornim radom i trudom. Svoj poduzetnički put započeo je kao prijevoznik sa jednim kamionom iz čega se izrodila tvrtka koja danas uspješno posluje.

POLITIČKI PUT

Svoj politički put započeo je 1989. godine učlanivši se u Hrvatsku Demokratsku Zajednicu, čiji je aktivni član i danas, no svoj pravi aktivni politički put započinje 2005. godine kada je izabran za predsjednika Općinske organizacije HDZ-a Darda. Iste godine, nakon lokalnih izbora, postao je i načelnikom općine Darda. Drugi puta je, direktnim izborom, 2009. godine, za načelnika izabran uvjerljivom pobjedom u prvom krugu. Odmah pri preuzimanju načelničke funkcije, moglo se zaključiti kako će općina Darda ponovno početi disati punim plućima. Iako u nezavidnoj situaciji, uspio je spasiti općinu Darda od financijske blokade. Nakon preuzimanja vlasti od SDP-a, ustanovljeno je kako je općinski račun u velikom minusu i kako mu prijeti blokada. Svojim zalaganjem, ponajviše u ministarstvima u Zagrebu, uspio je izvući općinu Darda iz krize, a zatim su uslijedile investicije.

PRVI PROJEKT

Prvi veći projekt u općini Darda bio je vrijedan oko 300 tisuća kuna. Radilo se o projektu izgradnje spomenika žrtvama Domovinskom rata, te uređenju centra. Nakon toga, projekti su se nizali jedan za drugim.

KOMUNALNA INFRASTRUKTURA

Uređeno je centralno općinsko groblje u Dardi, izgrađen parking kraj groblja, izgrađena mrtvačnica u Uglješu, asfaltirane ulica i izgrađena ulična rasvjeta. Ulična rasvjeta je, do tada, postojala u svega nekoliko ulica, a danas je rasvjetom pokriveno 95% ulica u općini Darda.

Kako je vrijeme odmicalo, načelnik Vukoje je otkrivao sve više grešaka u vođenju općine Darda od strane svoga prethodnika. Jedna od najvećih grešaka je bila ta što bivši načelnik nije poslao zahtjev za izgradnjom odvojka za Dardu sa Osječke zapadne obilaznice. Kako je gradnja obilaznice već počela, svi su mu govorili kako je nemoguće da Darda dobije svoj odvojak, no načelnik Vukoje jednostavno na to nije mogao pristati, te je upornošću i lobiranjem u nadležnom ministarstvu u Zagrebu, uspio izboriti nadopunu postojećeg projekta i izgradnju odvojka prema Dardi, čime je spasio našu općinu od prometne i gospodarske izolacije Kako ne bi stalo samo  na tome, izborio se i za sredstva za izgradnju spojne ceste (ul. Ljudevita Gaja) u vrijednosti 3,2 milijuna kuna.

POKRETANJE GOSPODARSTVA

Nakon izgradnje spojne ceste, krenulo se u realizaciju najvećeg projekta u općini Darda, a to je Poslovna Zona. Sam put prema izgradnji poslovne zone nije bio lagan. Kada je načelnik Vukoje spomenuo izgradnju poslovne zone u Dardi, naišao je na poruge i podsmijehe, ponajviše od njegovog stalnog protukandidata za načelnika, Renata Kovača, koji je projekt Poslovne Zone nazvao neostvarivim i nemogućim za općinu Darda. No, načelnik Vukoje nije htio odustati i prijedlog Poslovne Zone je usvojen većinskim brojem glasova u općinskom Vijeću. Projekt Poslovne Zone načelnik Vukoje često voli nazvati krunom svoga načelničkog mandata koja danas ima kompletno izgrađenu komunalnu infrastrukturu, nekoliko pogona koji su već počeli sa radom i 50 zaposlenih mještana sa područja općine Darda. Poslovna Zona nastavlja sa rastom te je već najavljena izgradnja još nekoliko pogona. Kompletan projekt vrijedan je više od 9 milijuna kuna.

IZGRADNJA FEKALNE KANALIZACIJE

Projekt izgradnje fekalne kanalizacije u općini Darda postoji još od vremena bivše Jugoslavije, no u njegovu realizaciju se krenulo tek krajem 2010. godine kad aje potpisan ugovor o izgradnji. Fekalna kanalizacija mogla je biti izgrađena već u prvom mandatu načelnika Vukoje da nije bilo opstrukcija od strane tadašnjeg HDSSB-ovog načelnika, u susjednoj nam općini Bilje. Naime, njegovom neažurnosti i neradom, objema općinama propala su već pripremljena sredstva za izgradnju sustava fekalne kanalizacije. Nakon dugo mirovanja i promjene vlasti u općini Bilje, načelnik Vukoje inicirao je ponovno pokretanje ovoga projekta u nadležnom ministarstvu i Hrvatskim vodama, te je projekt ponovno oživio. Izgrađena je prva faza fekalne kanalizacije u vrijednosti 10 milijuna kuna, dok je trenutno u izgradnji druga faza fekalne kanalizacije u vrijednosti 27,5 milijuna kuna, a prvi priključci bi se već mogli očekivati tijekom srpnja.

KORIŠTENJE SREDSTAVA EUROPSKE UNIJE

Tijekom mandata načelnika Vukoje, općina Darda se pokazala kao jedina općina u Baranji koja koristi sredstva Europske Unije u svome punom potencijalu. Općina Darda izgradila je sustav odvodnje oborinskih voda, u centru Darde, vrijednosti 7 milijuna kuna. Time je postala jedna od 7 gradova i općina u Hrvatskoj koji su se izborili za sredstva iz IPARD programa Europske Unije.

BRIGA ZA DJECU I MLADE

U općini Darda ostvaren je i veliki broj projekata za djecu i mlade. Izgrađena su dva moderna dječja igrališta u ukupnoj vrijednosti od 300 tisuća kuna, uređena je zgrada Dječjeg vrtića RADOST iz Darde u vrijednosti od 100 tisuća kuna, a izgrađena je i nova kuhinja za navedeni dječji vrtić u vrijednosti 200 tisuća kuna. U naselju Mece izgrađene su tri nove ulice sa građevinskim zemljištima za mlade obitelji u vrijednosti 1,2 milijuna kuna. Već dvije godine zaredom, općina Darda je općina sa najviše stipendista u Hrvatskoj. Postali smo općina u kojoj svi koji predaju zahtjev za stipendijom ju i dobiju. Uz to, općina Darda sufinancira prijevoz učenicima i studentima, prehranu djeci u osnovnoj školi, te sufinancira cijenu boravka djece u dječjem vrtiću 70% od cijene troška boravka po djetetu.

SURADNJA SA ZAJEDNICOM

Načelnik Vukoje poznat je kao osoba čija su vrata uvijek svima otvorena. Svake godine se iz proračuna općine Darda izdvaja oko 1,5 milijuna kuna za kulturno-umjetnička društva, udruge i sportske klubove. Općina Darda podupire dobre projekte i inicijative mještana, te je uvijek sponzor raznih manifestacija, koncerata i sportskih natjecanja. Izgrađena je bina na Sportsko-rekreacijskom centru “Đola” pomoću koje je, brojnim nastupima glazbenika, obogaćen društveni život mještana općine Darda. Kupljeno je navalno vozilo za potrebe DVD-a Darda u čijoj je kupnji općina Darda sudjelovala sa 150 tisuća kuna. Krenulo se u obnovu nekadašnje zgrade srednje škole kako bi se osigurao neometan rad udrugama koje u njoj djeluju. Isto tako, iz proračuna općine Darda izdvajano je oko 250 tisuća kuna godišnje za izgradnju nove Rimokatoličke Crkve.

Načelnik Vukoje uvijek se brinuo za one kojima je najteže, socijalno ugroženim osobama i obiteljima na području općine Darda kojima je uvijek nastojao pomoći i prema kojima je uvijek susretljiv i kojima će i dalje nastaviti pomagati.

SURADNJA SA NACIONALNIM MANJINAMA

Načelnik Vukoje uvijek je isticao kako je on načelnik svih mještana, bez obzira na vjeru, nacionalnost ili rasu, te su svi projekti nacionalnih manjina uvijek nailazili na potporu načelnika, od investicija u mjesto Uglješ sa većinskim Srpskim stanovništvom, do ulaganja u sakralne objekte, sudjelovanja u kupnji i uređenju Mađarske kuće u Dardi, izgradnje komunalne infrastrukture u Romskim naseljima, te izgradnje Doma kulture. Isto tako, načelnik Vukoje podupire rad sva 4 kulturno-umjetnička društva na području općine Darda jer smatra kako je čuvanje kulturne baštine jedno od najvećih blaga koje jedan narod može posjedovati.

Načelnik Anto Vukoje dokazao se svojim radom i djelima u privatnom životu, kao poduzetnik i kao načelnik općine Darda. Njemu posao načelnika nije karijera, već poziv kojega radi iz ljubavi prema svojoj općini i od koje želi stvoriti okolinu ugodnu za život svima. Cilj mu je stvoriti gospodarski i financijski jaku i stabilnu općinu Darda, što nije proces koji se može dovršiti za samo 8 godina. Planiranih projekata ima puno, a samo uz Antu Vukoju kao načelnika, ti projekti se mogu i ostvariti.

I ZATO, POZIVAMO VAS DA 2.LIPNJA IZAĐETE NA IZBORE I DATE SVOJ GLAS DOKAZANOM NAČELNIKU I NAJBOLJEM ČOVJEKU ZA SVIJETLU BUDUĆNOST OPĆINE DARDA. ZAOKRUŽITE BROJ 1 – ANTO VUKOJE!


Kontakt

HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA
Općinski odbor Darda

Sv. Ivana Krstitelja 116A
31326, Darda

e-mail: hdz@hdz-darda.com

Učlani se