Dječji vrtić RADOST postati će energetski učinkovit

Članak objavljen: 01.03.2013.

Dječji vrtić RADOST postati će energetski učinkovitOpćina Darda ozbiljno slijedi politike i ciljeve Europske unije na području energetske učinkovitosti, te u skladu s tim i djeluje. Tako je Dječji vrtić Radost Darda aplicirao na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt pod nazivom „POVEĆANJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI U DJEČJEM VRTIĆU „RADOST“ DARDA“ vrijedan je 1.264.233,13 kuna (s PDV-om).

“Ukoliko naš projekt dobije pozitivnu ocjenu u Fondu, isti će nas sufinancirati s do 80 posto ukupne vrijednosti projekta, a naš osnivač, Općina Darda će pokriti razliku troška od 20 posto sredstvima osiguranim u svom proračunu. U potpunosti smo pripremili projekt u stručnom i tehničkom smislu. Izrađen je izvedbeni projekt, energetski pregled zgrade, energetski certifikat za nestambene zgrade, troškovnik, analiza potrošnje energenata za grijanje”, objašnjava Marija Vukoje iz Dječjeg vrtića Radost.

Utvrđeno je izuzetno loše stanje zgrade, te su se odlučili za model natječaja Fonda u kojem se sufinanciraju zamjena rasvjetnih tijela štednom rasvjetom, zamjena vanjskih prozora i vrata PVC i alu stolarijom ostakljenom izo- staklom 4-16-8 s low-e koeficijentom prolaska stakla k=1,1 W/22K, te izvedenom od pvc i aluminijskih okvira s prekinutim toplinskim mostom, koeficijentom prolaza topline k=1,3W/m2K, izrada ETICS termoizolirajućeg fasadnog sustava izvedenog oblogom od kamene vune d=12 cm, te silikatnim završnim slojem, izolacija podnožja zgrade rebrastim pločama XPS-a visoke vlagootpornosti i vodoodbojnosti sa završnim mozaičnim dekorativnim slojem, te izolacija podova izvedbom toplinske izolacije kamenom vunom d=8 cm.

Nakon tako provedenih mjera termičke izolacije zgrada će biti svrstana u energetski razred zgrade daleko viši nego do sada.
“Naš vrtić jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji posjeduje „Zelenu zastavu“ Udruge Lijepa Naša, a do kraja 2014. godine vjerujemo da ćemo se moći pohvaliti i novom zgradom vrtića, odnosno, dogradnjom nove zgrade na postojeću. Općina Darda, naš osnivač, pripremila je svu potrebnu dokumentaciju, te s prvim sunčevim zrakama kreće realizacija istog u dvorištu našeg vrtića. Važno je za napomenuti da s Općinom Darda, na čelu s Antom Vukojem, imamo jedan zaista lijep odnos, fer i korektan, te su vrata našeg načelnika nama uvijek otvorena, a čim se rijetki vrtići mogu pohvaliti. Moto našeg načelnika i misao vodilja je ZA NAŠU DJECU MORA BITI”, napominju iz vrtića.

Vrtić broji 120 djece, od kojih je 27 smješteno u privremenoj skupini, te 20-ak na listi čekanja za upis, i baš iz tih razloga je nadogradnja zgrade neophodna.
“Dogradnjom vrtića dobit ćemo 5 novih skupina te ćemo ukupno brojati 9 odgojnih skupina i novu dvoranu od oko 130 četvornih metara za sportske aktivnosti i priredbe.”, kažu u Dječjem vrtiću Radost.


Kontakt

HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA
Općinski odbor Darda

Sv. Ivana Krstitelja 116A
31326, Darda

e-mail: hdz@hdz-darda.com

Učlani se