E moj Franjo, svak’ se klanjo…

Članak objavljen: 10.12.2013.

E moj Franjo, svak' se klanjo...

Na današnji dan, točno prije 14 godina, napustio nas je čovjek koji je ujedinio sve Hrvate diljem svijeta, čovjek koji je ostvario stoljetne snove Hrvata o vlastitoj, suverenoj i demokratskoj Hrvatskoj. Prije 14 godina, napustio nas je prvi Hrvatski predsjednik – dr. Franjo Tuđman.

Za svoga života ušutkao je sve zagovaratelje opstanka Jugoslavije, ušutkao je sve prokomunističke djelatnosti koje su imale samo jedan cilj, a to je uništenje Republike Hrvatske. Nakon njegove smrti, ti isti zagovaratelji su dobili zraka i počeli sa svojom propagandom, te kreću sa omalovažavanjem i oskvrnjivanjem lika i djela dr. Franje Tuđmana, njegova rada i njegova privatnog života. Takvi zagovaratelji su vratili svoj veliki utjecaj koji su imali u medijima, te do današnjeg dana nemilice truju Hrvatski narod negativnostima, mržnjom, prijezirom i podcjenjivanjem prema svemu što je Hrvatsko. Hrvatska tradicija, te obilježavanje nacionalnih blagdana sustavno se zatiru, te je prvi povučeni potez, u tu svrhu, bio mijenjanje datuma obilježavanja Hrvatske Državnosti. Nekoliko godina nakon toga, na pročeljima kuća i zgrada se sve manje ističu Hrvatski stjegovi, a narod više niti ne zna datume nacionalnih blagdana i što oni predstavljaju.

Na žalost, događa se upravo ono što se naš prvi predsjednik, dr. Franjo Tuđman, svim silama trudio spriječiti, a to je razdijeljenost našega naroda. Postoji latinska izreka koja kaže da je povijest učiteljica života (Historia est Magistra Vitae)”, no na žalost Hrvatski narod nikako da nešto nauči iz svoje povijesti. Možda je razlog tomu vječna podložnost određenim utjecajima koji sustavno iz udžbenika povijesti brišu djelić po djelić naše povijesti kako bi nas spriječili da iz te iste povijesti nešto i naučimo.

Žalosti nas činjenica što u Hrvatskoj naslovnice puni krvnik Tito, a članci o smrti prvog predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana, nalaze se u zapećcima, kako se narod ne sjetio njegovog imena i kako nas prisjećanje na njegovo ime ne bi ponovno ujedinilo. Polako se vraćaju imena najvećih trgova i ulica Maršalu Titu, dok se trgovima Franje Tuđmana počinju nazivati obične livade i parkirna mjesta.

Ne možemo, a da se ne prisjetimo Sjedinjenih Američkih Država, o čijoj će povijesti, kroz filmove, naša djeca s vremenom znati više nego o Hrvatskoj povijesti. George Washington izborio je neovisnost tih istih Sjedinjenih Američkih Država i dobio svoj lik na novčanici njihove valute – dolara, uzdiže ga se na pijedestal i smatra ga se “ocem domovine”. A kakav je u Hrvatskoj odnos prema našem prvom predsjedniku, prema osobi koja je, isto tako, ujedinivši svoj narod izborila neovisnost svoje države? Dr. Franji Tuđmanu se konstantno ističu greške koje je počinio, ali ne i zasluge, pa se s razlogom pitamo – Nije li i taj George Washington činio greške? Kroz povijest, činjenično, vidimo da je. Ali zašto ga onda i dalje uzdižu na pijedestal i slave njegov lik? Prije svega, zbog ljubavi prema svojoj domovini i zbog poštovanja prema onome što je učinio. Sa zastavom SAD-a jednako maše beskućnik, siromah i milijunaš kojima ne pada na pamet psovati ime svoje domovine. Nedavno je u Sjedinjenim Američkim Državama bio blagdan Dana zahvalnosti kada se to jasno moglo vidjeti, a svi smo svjesni slika u Hrvatskoj posljednjih godina.

Sve ono što se događa u našoj domovini se može opisati jednom strofom pjesme “Sveto tlo Hrvatsko” koja glasi: “Danas kažu protiv tebe, riječi pune zavisti, za života šutjeli su, glasa nisu podigli. E moj Franjo, svak’ se klanjo, svemu što si činio…”.

Sada je krajnje vrijeme da se probudimo, širom otvorimo oči i vratimo onu Hrvatsku za koju su naši branitelji krvarili i ginuli.


Kontakt

HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA
Općinski odbor Darda

Sv. Ivana Krstitelja 116A
31326, Darda

e-mail: hdz@hdz-darda.com

Učlani se