Igralište u Meci ne može biti legalizirano

Članak objavljen: 16.05.2013.

Igralište u Meci ne može biti legalizirano

Iako se na prvi pogled, izdavanjem lokacijske dozvole, dalo pomisliti kako će općina Darda uspjeti riješiti greške Osječko-baranjske županije pri izgradnji igrališta u Meci, dočekao nas je šok.

Naime, pri pokušaju ishođenja građevinske, pa kasnije i uporabne dozvole, detaljnim premjerom igrališta utvrđeno je kako isto zadire u k.č.1810, vlasništva Republike Hrvatske, te je nadležna inspekcija donijela odluku kako nepravilnosti moraju biti uklonjene u smislu da se odstrani dio koji zadire u navedenu česticu. Kako je uz isti zahtjev postavljen i rok izvršenja, općina Darda podnijela je zahtjev Osječko-baranjskoj županiji, kao investitoru, da ispravi navedene nedostatke. Rok je prošao, a Osječko-baranjska županija oglušila se o navedeni zahtjev, tako da je sudbina rukometnog igrališta stavljena pod veliki upitnik.

“Unatoč greške od strane investitora, Osječko-baranjske županije, i gradnje igrališta na pogrešnoj lokaciji bez ikakvih dozvola, odlučili smo legalizirati to igralište. Nakon dobivanja lokacijske dozvole za česticu na kojoj se nalazi igralište, bili smo optimistični i očekivali kako ćemo bez problema moći ishoditi sve potrebne dozvole, pa i uporabnu, te nakon toga napraviti sve što ovom skupocjenom igralištu nedostaje, poput mreže i dječje igraonice. Za tu namjenu već smo imali predviđena sredstva, no onda nam je uslijedio šok.  Ured za graditeljstvo je dao svoje mišljenje i izjavio kako igralište ne može biti legalizirano jer zadire u drugu česticu, te je dao rok za ispravljanje nedostataka, odnosno kako se spornih 4 metra igrališta koje zadire u susjednu česticu mora ukloniti. Nakon toga smo podvukli crtu i odlučili kako više nećemo ispravljati tuđe nedostatke, posebice za jedno igralište koje je i ovako nepotpuno, ne vrijedi niti 100 tisuća kuna, a predstavljeno je kao investicija vrijedna 300 tisuća kuna. Poslali smo zahtjev županiji da ispravi nedostatke, rok je postojao, no oni odgovorili nisu. Što će dalje biti s tim igralištem, bojim se i pomisliti. Općina Darda ne može vršiti daljnje zahvate na tom igralištu, jer bi to predstavljalo ilegalnu gradnju, a mi, za razliku od nekih, na ilegalnu gradnju ne želimo ni pomisliti. Građevinska inspekcija se već najavila, a bojim se kako njihova konačna odluka neće biti ugodna.”, izjavio je načelnik Vukoje.

Podsjetimo, igralište u Meci izgrađeno je 2011. godine u jeku kampanje za parlamentarne izbore kao adut HDSSB-a, no kako se vrijeme izbora bližilo i vremena za izgradnju igrališta bilo sve manje, pristupilo se gradnji bez ikakve projektne dokumentacije i potrebitih dozvola, i to na krivoj lokaciji. Kao što možete pročitati u tekstu zamolbe, općina Darda je u tekstu iste navela izgradnju na k.č.br. 241, a igralište je izgrađeno na k.č.br. 330. Greška je napravljena jer se išlo graditi ishitreno, samo kako bi se prikupili politički poeni za HDSSB pred izbore. Ta stranka je svojim postupcima pokazala kako joj uopće nije stalo do mještana općine Darda, jer stranka kojoj je stalo do svojih mještana, ovakve stvari ne radi.

Kliknite na slike ispod za uvećani prikaz:


Kontakt

HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA
Općinski odbor Darda

Sv. Ivana Krstitelja 116A
31326, Darda

e-mail: hdz@hdz-darda.com

Učlani se