Kanalizacija u Općini Darda

Članak objavljen: 26.11.2010.

Kanalizacija u Općini Darda

U Bilju je potpisan ugovor o supsidijarnom sufinanciranju projekta Regionalnog sustava odvodnje „Južna Baranja“ u vrijednosti 10 milijuna kuna. Potpise na ugovore su stavili direktor Vodnogospodarskog odjela Hrvatskih voda Osijek Zoran Đuroković dipl.ing.građ., predstavnik investitora tvrtke Vodoopskrbe d.o.o. Darda direktor Krunoslav Rob, dipl.oec., načelnica Općine Bilje Ružica Bilkić, načelnik Općine Darda Anto Vukoje i načelnik Općine Jagodnjak Anđelko Balaban.

Dakle, potpisivanjem ugovora zatvorena je kompletna financijska konstrukcija cijeloga projekta čiji je ukupni iznos 27 milijuna kuna bez PDV-a. Isto tako, potpisani su i ugovori sa izvođačima radova koje čine za općinu Darda tvrtke: Vodovod-Osijek d.o.o., Osijek-Koteks d.d. i Vodogradnja d.d.

70 posto sredstava financiraju direktno državne institucije na čelu sa Vladom Republike Hrvatske, dok će 30% troškova snositi jedinice lokalne samouprave kreditom Svjetske Banke, a sam projekt sastoji se od 20 kilometara kanalizacijske mreže, te pet crpnih stanica.

Direktor Vodnogospodarskog odjela Hrvatskih voda Osijek Zoran Đuroković izrazio je veliko zadovoljstvo dogovorenom suradnjom sa čelnicima općina rekavši: “Hrvatske vode rade mnogo ovakvih projekata, no nama je mnogo lakše kada imamo razumijevanje jedinica lokalne samouprave, a upravo takvu situaciju imamo u općinama Bilje i Darda. Kad je moguće ostvariti dobar partnerski odnos s općinama u kojima radimo, i kada radimo dvije susjedne općine u jednom projektu, tada se radovi dovršavaju mnogo brže i kvalitetnije.”

Načelnik općine Darda g. Anto Vukoje nije skrivao zadovoljstvo svjestan kako se potpisom ovoga ugovora ispunila dugogodišnja želja i potreba mještana općine Darda za priključkom na kanalizaciju.
Svi znamo koliko nam je kanalizacija bitna, i koliko dugo radimo na tome da se ovaj projekt ostvari. Budući je dio sredstava osiguran kreditom Svjetske banke, a znamo da Svjetska banka vodi strogu kontrolu kvalitete i brzine izvedbe projekata koje financira, provedba ovoga projekta morati će biti izvedena u vremenskim okvirima koji su zacrtani ugovorom.

U skladu s tim, predviđa se kako će već krajem slijedeće godine krenuti i prvi priključci domaćinstava na kanalizacijsku mrežu.

Ovime se demantiraju neistinite informacije o kojima proteklih dana izvještavaju pojedini mediji, a tiču se slabog ulaganja na području Baranje od strane Vlade RH. Najbolji primjer za to je općina Darda gdje se velika većina projekata izvodi upravo uz pomoć i ulaganja od strane Vlade RH.

Hrvatska Demokratska Zajednica pokazuje uspješnost vođenja općine Darda gdje se i u recesijskoj godini nastavlja rad na započetim projektima i osiguravaju financijska sredstva za završetak istih.


Kontakt

HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA
Općinski odbor Darda

Sv. Ivana Krstitelja 116A
31326, Darda

e-mail: hdz@hdz-darda.com

Učlani se