Kukuriku Vlada poručuje mladima da odu iz Hrvatske

Članak objavljen: 27.03.2014.

Kukuriku Vlada poručuje mladima da odu iz Hrvatske

Ponukani još jednom u nizu sramotnih i neobjašnjivih odluka Vlade RH, predvođene Kukuriku koalicijom, a koja se odnosi na ukidanje mjere poticanja zapošljavanja mladih, mi iz Mladeži HDZ-a općine Darda prisiljeni smo reagirati i upozoriti na štetne razmjere ove odluke.

Iako i na samome početku provođenja ovoga programa nismo bili zadovoljni nekim njegovim dijelovima, smatrali smo ga donekle korisnim, iako su novčana primanja bila daleko ispod zakonski propisane minimalne plaće. No, bili smo sretni što mladi u Hrvatskoj mogu ostvariti barem ono bez čega nas nitko nikada ne bi zaposlio putem natječaja, a to je radno iskustvo. No, kao i sve do sada u ovoj Kukuriku Vladi, bilo je za očekivati kako nakon konstantnih povećanja nameta, niti ovaj program neće dugo ostati živ.

Općina Darda je po ovoj mjeri bila pojačano medijski popraćena jer je otvarala svoja vrata svim mladim osobama koje žele steći radno iskustvo po programu zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, te je uvijek koristila maksimalno dozvoljeni broj mladih osoba u okviru navedenog programa. Cilj je bio i dalje nastaviti sa takvom politikom, no opet, kao i u većini slučajeva do sada, Vlada je odlučila stati tome na kraj i pokazati se kao socijalno najneosjetljivija Vlada u povijesti Republike Hrvatske.

Začuđuje i činjenica kako je Hrvatska jedina država u Europskoj Uniji koja je ukinula poticajne mjere za zapošljavanje mladih. I dok sve ostale zemlje čine ogromne napore kako bi pružile što bolje uvjete za zapošljavanje mladih osoba, kod nas se radi upravo suprotno – ukidaju se mjere za poticanje zapošljavanja mladih, a starosna dob za odlazak u mirovinu se povećava na 67 godina. Nikada u povijesti Republike Hrvatske nije zabilježena tolika stopa nezaposlenosti mladih, kao i činjenica da je najveći broj nezaposlenih između 25 i 35 godina. Predviđamo kako će, ukidanjem mjere poticanja zapošljavanja mladih, ukupni broj nezaposlenih, u ekspresnom roku, premašiti brojku od 400 tisuća, a udio mladih u toj brojci se znatno povećati, pa nas se često naziva i “izgubljenom generacijom”. Bojimo se kako će se ovakvim mjerama ovaj izraz pretvoriti u množinu pa ćemo govoriti o “izgubljenim generacijama”.

Demografska slika Hrvatske nikada nije bila lošija. Na posljednjem popisu stanovništva obavljenom 2011. godine, broj stanovnika RH smanjem je za zapanjujućih 152.571 stanovnika. Stručnjaci predviđaju da će, ukoliko se ovakav trend loše politike prema mladima nastavi, Hrvatska doći u rizik da ima manje od 4 milijuna stanovnika na slijedećem popisu stanovništva. I dok se premijer Milanović čudi i daje izjave kako mu je neprimjereno da mladi od 30 godina i dalje žive sa svojim roditeljima, mi iz Mladeži HDZ-a mu ovim putem poručujemo kako nije svatko imao priliku odrasti uz oca partijskog funkcionera koji mu je odmah nakon završetka studija omogućio posao u Trgovačkom sudu pa u Ministarstvu vanjskih poslova, a naposljetku i mjesto premijera Vlade RH. Isto tako, poručujemo premijeru da nam objasni kako si jedan mladi nezaposleni par može priuštiti zasnivanje obitelji. Zato se i opravdano pitamo što je slijedeće na redu? Rodiljne naknade?

I dok se troše ogromna sredstva na kupovine novih automobila, mobitela, putovanja, a ministar financija svakome svome prijatelju oprašta dugove, ukida se i ono malo što je naša mladež mogla ostvariti kroz ovu mjeru, a to je stjecanje radnog iskustva i plaća od 1600 kn koja je daleko ispod minimalne plaće u RH.

Nakon svega, ne ostaje nam ništa drugo nego zaključiti kako je ova odluka Vlade još jedna u nizu neozbiljnih i štetnih odluka, na osnovu kojih, našim mladim ljudima ne preostaje ništa drugo nego tražiti osiguranje svoje egzistencije izvan granica Hrvatske.

Predsjednik Mladeži HDZ-a općine Darda
Dalibor Branilović


Kontakt

HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA
Općinski odbor Darda

Sv. Ivana Krstitelja 116A
31326, Darda

e-mail: hdz@hdz-darda.com

Učlani se