Načelnik Vukoje o projektima i radovima u općini Darda

Članak objavljen: 14.03.2013.

Načelnik općine Darda, Anto Vukoje, gostovao je, 13.03. 2013., u emisiji “Lokal” Radio Baranje u kojoj je govorio o projektima i događanjima u općini Darda.

PRORAČUN

Istaknuo je kako je punjenje proračuna prema očekivanom, zbog općeg stanja u državi, manje za 25-30%, no kako je baš uz očekivanje takvog smanjenja i izrađen proračun za ovu godinu naglasivši kako uvijek druga polovica godine bude ona malo izdašnija. Istaknuo je kako je proračun općine Darda velik, jer se u njega moraju uvrstiti svi oni projekti koji se planiraju, bilo da se nominiraju pri raznim fondovima ili da se rade iz općinskih sredstava.

“Mnogi se zabune kada pogledaju proračun općine Darda, koji je velik, pa pomisle kako općina Darda ima toliku količinu novaca, pa onda u predizborne svrhe obećavaju sve i svašta, ali to ne ide tako. Općina Darda ne raspolaže ni približno sredstvima navedenima u proračunu. U svaki proračun moraju se uvrstiti svi planirani projekti, i oni koji su nominirani pri raznim fondovima, a i oni koji se rade iz općinskog proračuna, a tu je riječ o namjenskim sredstvima koja se ne mogu iskoristiti u neku drugu svrhu.”, izjavio je Vukoje.

FEKALNA KANALIZACIJA

Kao i uvijek, u prvi plan je iskočila fekalna kanalizacija i priključci u kojoj je načelnik Vukoje istaknuo kako održana konferencija za novinare nije bila uzaludna, jer je Komunalno Bilje dva dana nakon nje, podvrgnut velikim pritiscima, predao zahtjev za tehničkim pregledom i izdavanjem uporabne dozvole. Očekivanja za prve priključke su kraj 5. mjeseca. Prva faza kanalizacije u vrijednosti 22 milijuna kuna je gotova dok su radovi na drugoj fazi, u vrijednosti od 17,3 milijuna kuna, u punome jeku čiji se završetak planira do 7. mjeseca. Raspisivanje natječaja za treću fazu (Mece, Švajcarnica i Uglješ) biti će u 9. mjesecu.

OBORINSKA KANALIZACIJA I UREĐENJE CENTRA DARDE

Načelnik Vukoje nije skrivao zadovoljstvo izvedbom radova od strane tvrtke Aquaterm na oborinskoj kanalizaciji, projekta vrijednog oko 7 milijuna kuna, za koji je već ishođena i uporabna dozvola. Oborinska kanalizacija imati će svoju punu svrhu izgradnjom centra Darde, projekta vrijednog 12 milijuna kuna koji će se raditi u 3 faze, a obuhvaćati će tri ulice: Svetog Ivana Krstitelja (od salona namještaja do konjičkog kluba), Osječka (od PBZ-a do Košute) i ulice 135. Baranjske brigade.

“Projekt centra se sastoji od 3 kružna toka, uzdužnih i poprečnih parkirališta, pješačke i biciklističke staze, zelenih površina, te patuljastog drveća. Struka i projektanti su tu rekli svoje, osmislili projekt što je bilo najbolje moguće, a novost će biti uvođenje dvosmjernog prometa. Dakle, struka je rekla svoje i tako će biti napravljeno. Projekt je vrijedan 12 milijuna kuna i izvoditi će se u 3 faze.”, izjavio je Vukoje.

KORIŠTENJE EU FONDOVA

Općina Darda pokazala se kao odličan primjer korištenja sredstava iz Fondova Europske Unije koji se popeo na više od 10 milijuna kuna. Dovoljno je istaknuti kako su samo dvije općine, a među kojima je i općina Darda, od ukupno 600, ostvarile sredstva iz IPARD programa što je ogroman uspjeh. Od novih projekata nominirana je cesta za lagune vrijednosti 4,3 milijuna kuna te je ovaj projekt već ušao u drugi krug. Ta cesta biti će od vrlo velike važnosti za Darđanske poljoprivrednike.

PROŠIRENJE DJEČJEG VRTIĆA

Još jedan nominirani projekt na EIB 3 programu je proširenje dječjeg vrtića “RADOST” iz Darde. Projekt je predan prije skoro godinu dana, no zbog sporosti ministarstva još nije otvoren natječaj za EIB 3 jer još nisu potrošena sredstva iz programa EIB 2. Vrijednost projekta je 7,3 milijuna kuna.

“Bio sam u ministarstvu prije par dana gdje sam dobio informaciju kako će za nekoliko dana biti otvaranja natječaja za program EIB 3. Mi smo među prvima predali projekt za naš vrtić sa kompletnom dokumentacijom i smatramo kako ćemo dobiti ta sredstva”, izjavio je Vukoje.

ENERGETSKA UČINKOVITOST

I sam vrtić je pokrenuo svoje projekte, pa su tako pri Fondu za zaštitu okoliša nominirali projekt energetske učinkovitosti same zgrade, vrijedan 1,3 milijuna kuna, koji obuhvaća izmjenu stare stolarije, obnovu fasade sa postavljanjem izolacije, a sličan projekt, isto tako na Fondu za zaštitu okoliša je predala i općina Darda za uređenje upravne zgrade. U konačnici, ti projekti će rezultirati manjim računima za energente što će ostavljati i više sredstava za neke druge potrebe u općinskoj blagajni.

KUHINJA U VRTIĆU

U dječjem vrtiću Radost je ostvarena još jedna velika investicija, a to je nova kuhinja u skladu sa HACCP standardom vrijedna više od 200 tisuća kuna. Dječji vrtić Radost udovoljava svim standardima, redovno i normalno posluje što je još jedno priznanje dobroga rada.

IZGRADNJA TRŽNICE

Na pitanje slušatelja o izgradnji tržnice, načelnik Vukoje je odgovorio kako projekat postoji, te kako su u tijeku pregovori za lokaciju tržnice. Pregovori se vode oko zgrade u vlasništvu tvrtke Cosmosol (pokraj slastičarne Calimero), gdje bi se nakon kupnje, ta zgrada srušila i na tom mjestu sagradila moderna natkrivena tržnica.

OSNOVNA ŠKOLA

Na pitanje slušateljice o jako lošem stanju u osnovnoj školi, načelnik Vukoje je odgovorio kako općina Darda nema nadležnost nad osnovnom školom, već je ona u nadležnosti Osječko-baranjske županije i ravnatelja. Unatoč tomu, općina je izgradila parking ispred osnovne škole te je bila partner osnovnoj školi pri obnovi fasade.

“Radilo se o projektu vrijednom 1,4 milijuna kuna koji sam osobno odnio u Zagreb i sa kojim sredstvima je obnovljena fasada na osnovnoj školi. Naravno, sada u predizborno vrijeme moji suparnici pokušavaju to prikazati kao investiciju županije, ali neka, to ide njima na dušu. Da zaključim, mi iako nismo obavezni, i iako osnovna škola nije u našoj nadležnosti, i dalje, kada god možemo, pomognemo i osnovnoj školi.”, izjavio je Vukoje.

IGRALIŠTE U ŠVAJCARNICI

Isto tako, na pitanje slušateljice, načelnik Vukoje je odgovorio kako je kompletna papirologija za dječje igralište u Švajcarnici već predana i kako se samo čekaju ljepši i topliji dani kako bi se moglo krenuti u realizaciju i ovoga projekta.

PARKIRALIŠTE U A.G. MATOŠA

Parkiralište u A.G. Matoša je pred samom realizacijom. Čeka se završetak radova na fekalnoj i oborinskoj kanalizaciji u toj ulici nakon koje će se pristupiti gradnji.

“Mnogi me prozivaju zbog toga parkinga, ali nisu u pravu. Prije 3 godine je prolazio plin, a znali smo da će prolaziti i fekalna kanalizacija, pa i oborinska kanalizacija koja će se spojiti na ovu postojeću u centru. Na što bi taj parking ličio danas da smo ga napravili prije i da je nakon toga već tri puta raskopavan? Sve mora ići nekim svojim redom i mi smo to tako i planirali, a projekt je vrijedan 1, 2 milijuna kuna. U roku od mjesec dana biti će raspisan natječaj za izvođača radova”, izjavio je Vukoje.

UREĐENJE ULICE PETEFI ŠANDORA

Projektna dokumentacija je gotova i u njoj će se postaviti i oborinska kanalizacija, a trenutno se čeka potvrda izvedbenog plana. Iz toga razloga je ova ulica ostavljena zadnja za iskope fekalne kanalizacije u drugoj fazi kako bi se istovremeno postavile cijevi za fekalnu i oborinsku kanalizaciju čime bi se napokon riješio problem oborinskih voda u toj ulici. Kanali bi se zatvorili, čime bi se odmah dobio i dodatan prostor za proširenje ulice.

POSLOVNA ZONA

Trenutno u poslovnoj zoni ima 4 slobodna zemljišta za koja već ima nekoliko pisama namjere od nekoliko tvrtki i očekuje se daljnje popunjavanje. Veliki plus poslovne zone je kompletno uređena infrastruktura koja je privlačna investitorima. Dotaknuli su se i tvrtke Ricardo koja i dalje širi svoje poslovanje te je nedavno objavila natječaj za zapošljavanje 12 vozača.

“Tvrtka Ricardo je nedavno objavila natječaj za 12 vozača, objavili su natječaj na Zavodu za zapošljavanje te čak došli u općinu i tražili da pošaljemo ako znamo nekog vozača. Ja sam otišao na Zavod i pregledom podataka utvrdio da ima osoba traženih kvalifikacija. Naravno da će ako ne nađe nikoga iz Darde, Ricardo morati zaposliti nekoga sa strane. Ne može si jedna ozbiljna tvrtka dozvoliti da poslovanje zbog toga trpi.”, izjavio je Vukoje.

Naši politički protivnici obećavaju isključivo zapošljavanje mještana općine Darda u zoni, iako ne znaju da je to kršenje zakona jer niti jedna samouprava ne može niti smije određivati privatnim tvrtkama koga da zaposle. To je zakonom kažnjivo i neizvedivo. Ono što lokalna samouprava može napraviti, a to već općina Darda i čini, je ponuditi određene olakšice na zapošljavanje mještana iz Darde.

IZGRADNJA BIOELEKTRANE

Ovdje se radi o projektu tvrtke Keter AMS Biomasa u suvlasništvu općine Darda. Vrlo je bitna uloga lokalne zajednice u dobijanju sredstava iz Europskih Fondova, a sredstva za postrojenje su nemala i iznose 15 milijuna eura.

“Kao nusproizvod biootpada dobivamo toplu vodu koja se planira iskoristiti za zatvorene bazene čija je gradnja planirana, a otvorit će se i plastenici koji opet traže radnu snagu za proizvodnju povrća. Isto tako, ovo postrojenje će biti dobro za naše poljoprivrednike gdje se već i krenulo sa sklapanjem prvih koooperantskih ugovora.”, izjavio je Vukoje.

SOLARNA ENERGIJA

Općina Darda će uskoro postati jedan od vodećih proizvođača solarne energije gdje su u partnerstvu sa tvrtkom SEG u najam dan sve krovne površine u vlasništvu općine Darda. Time je općina Darda pokazala razumijevanje za poduzetništvo i dobru ideju.

OBNOVA DVORCA ESTERHAZY

Obnova dvorca Esterhazy je još jedan zajednički projekt tvrtke AMS Biomasa i općine Darda u svrhu kojega je osnovana i zajednička tvrtka kako bi se dvorac pretvorio u luksuzni hotel, a čija bi se obnova i uređenje nominiralo pri Europskim fondovima.

“U ovaj posao smo krenuli na temelju modela pomoću kojega su obnovljeni i uređeni slični dvorci u Republici Mađarskoj. Mi smo ih posjetili, sakupili puno informacija i uz detaljno planiranje krećemo i u ovaj projekt.”, izjavio je Vukoje.

ROMSKO NASELJE

U Romskom naselju dovršena je kompletna infrastruktura, radi se na Domu kulture na kojemu je stavljena plastična stolarija, nominiran je projekt za daljnje uređenje pri nadležnom ministarstvu i po uzoru na već izgrađenu dvodomku, općina Darda je projektirala još 20 kuća za koje je dokumentacija potpuno gotova. Projekt će se nominirati dalje za dobijanje sredstava za izgradnju.

NADOLAZEĆI IZBORI

Anto Vukoje je izjavio kako HDZ ide samostalno na izbore, bez koalicija.

“Rad u općini i napredak općine Darda je jasno vidljiv i to nam je temelj za dobijanje ovih izbora i još jednog mandata. Već sada sve pršti od obećanja drugih političkih stranaka, a nitko nije rekao kako će ta obećanja ostvariti. Po tome se mi razlikujemo od njih, a siguran sam kako će tu razliku prepoznati i naši mještani. Uostalom, mještani će svoje mišljenje o našem radu dati 19. svibnja na izborima.”, zaključio je, za kraj, načelnik općine Darda Anto Vukoje.

POSLUŠAJTE GOSTOVANJE NAČELNIKA VUKOJE:


Kontakt

HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA
Općinski odbor Darda

Sv. Ivana Krstitelja 116A
31326, Darda

e-mail: hdz@hdz-darda.com

Učlani se