U obnovu dvorca Esterhazy uz pomoć EU fondova

Članak objavljen: 23.01.2013.

U obnovu dvorca Esterhazy uz pomoć EU fondova

Dosadilo je darđanskim općinskim čelnicima čekati na potencijalne investitore. Odlučili su, tvrdi načelnik Anto Vukoje, sami poduzeti određene korake kako bi nadaleko poznati dvorac obitelji Esterhazy konačno zasjao punim sjajem. “Oči im je otvorio” Puchner, dvorski hotel u mađarskom mjestu Bikal, nekoliko kilometara udaljenom od Dombovara.

“Riječ je o izuzetnom kompleksu, prepunom modernih i povijesnih sadržaja, u kojem radi više od 100 ljudi.” – priča Vukoje, naglašavajući kako ga je zaintrigirala činjenica da je mađarski dvorac, sagrađen u 18. stoljeću, što se veličine i starosti tiče, “al pari” darđanskom, te još više saznanje kako je obnovljen, dograđen i opremljen sredstvima raznih europskih fondova.

Darđani su, podsjetimo, nakon što im je Belje darovalo cijeli dvorski kompleks, već raspisali dva natječaja za njegovu prodaju. Međutim, unatoč zainteresiranima, prodaja nije realizirana.

“U drugom natječaju cijena mu je bila 1,7 milijuna kuna, što je ispod svake razine. Najavili smo raspisivanje novog natječaja na proljeće, ali smo od toga odustali. Čini mi se da je bolje financirati izradu projektne dokumentacije, te fondovima nominirati njegovu obnovu, odnosno prenamjenu u hotel s četiri zvjezdice.” – objašnjava Vukoje, naglašavajući kako će, ako prijedlog odobri Općinsko vijeće, raspisati natječaj za najbolji projekt (prema vlastitoj ideji) i čekati odluku nadležne komisije.

U svakom slučaju, dodaje, Općina bi zadržala vlasnički status. Što se rokova tiče, kaže kako je riječ o velikom poslu, pa bi bio zadovoljan da darđanski hotel zaživi za pet-šest godina. Ideja je, u stvari, rođena u glavama predstavnika tvrtke AMS Bio-masa, inače u 20-postotnom suvlasništvu Općine (koja bi i upravljala dvorcem), u čijem je društvu Vukoje nedavno posjetio mađarski Puchner, dvorski hotel.


Kontakt

HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA
Općinski odbor Darda

Sv. Ivana Krstitelja 116A
31326, Darda

e-mail: hdz@hdz-darda.com

Učlani se