Župan posjetio općinu Darda, sredstava za projekte nema

Članak objavljen: 18.01.2012.

Župan posjetio općinu Darda, sredstava za projekte nema

Župan Osječko-baranjski g.Vladimir Šišljagić (HDSSB), sa suradnicima, posjetio je 18. siječnja općinu Darda. U prostorijama općine Darda održan je radni sastanak u kojem su teme bile dogradnja vrtića, obnova zgrade srednje škole i sufinanciranje školskog prijevoza.

Projekt dogradnje vrtića je prioritet, te je općina Darda projekt već nominirala preko europskog predpristupnog fonda EIB – 3. S obzirom kako će jedan dio troškova izgradnje vrtića snositi sama općina, načelnik Vukoje zatražio je pomoć u sufinanciranju od strane Osječko-baranjske županije na koji je dobio negativan odgovor, te je župan Šišljagić (HDSSB) pojasnio kako, što se tiče same dogradnje vrtića, županija može pomoći jedino u lobiranju putem Agencije za Razvoj.

Drugi gorući problem u općini Darda je zgrada srednje škole koja sustavno propada, a koju je Osječko-baranjska županija prodala općini Darda 2009. godine za 1 milijun i 475 tisuća kuna. Načelnik Vukoje zatražio je pomoć županije u obnovi krovišta zgrade koje će se raditi ove godine, pozvavši se na obećanje tadašnjeg župana g.Krešimira Bubala koji je obećao hitna sredstva od 100.000 kn za sanaciju krova, nakon što općina Darda pristane na kupnju zgrade. No, i nakon dvije godine, to obećanje nije ispunjeno. Isto tako, pozvao je čelnike županije da ispune još jedno obećanje ,dano prije dvije godine, kako će tijekom otplate zgrade, većina sredstava biti vraćena kroz obnovu iste..

Što se tiče sufinanciranja karata, općina Darda je i ovdje maksimalno pomogla roditeljima učenika i studenata sa mjesečno 100 kn sufinanciranja prijevoza, te dodjele čak 68 stipendija, odnosno, svima koji su se prijavili na natječaj, te je izražena nada kako će i Osječko-baranjska županija pronaći kvalitetan model kako bi pomogla.

Dan nakon sastanka, upitali smo načelnika Vukoju da nam iznese svoje dojmove sa održanog sastanka:
“Na samom sastanku, od predstavnika Osječko-baranjske županije, nije nam pružena nikakva konkretna pomoć u vidu sredstava, već smo uglavnom dobili opširne odgovore i obećanja, pa tako mogu reći da je sastanak prošao očekivano.
Mi smo svjesni činjenice kako smo prepušteni sami sebi, ali to nas ne obeshrabruje, jer imamo kvalitetne projekte, te ćemo ići na njihovo maksimalno iskorištenje putem predpristupnih fondova EU. Dokaz uspješnom radu je i projekt izgradnje oborinske kanalizacije u tri ulice, za koji je općina Darda putem IPARD programa osigurala 7 milijuna kuna. Na natječaju je već izabran izvođač radova, a to je tvrtka Aquaterm iz Karlovca, te se očekuje početak radova za oko 3 tjedna. Kontrola ovoga projekta je puno rigoroznija od one za fekalnu kanalizaciju, stoga očekujemo završetak radova u roku od 8 mjeseci.
Imamo u pripremi još nekoliko projekata koje ćemo isto nominirati pri fondovima EU, što znači još više rada i truda, no ništa nije teško kada je riječ o razvoju naše općine i poboljšanju životnih uvjeta naših mještana.”, izjavio je g.Vukoje.


Kontakt

HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA
Općinski odbor Darda

Sv. Ivana Krstitelja 116A
31326, Darda

e-mail: hdz@hdz-darda.com

Učlani se